Waarom een schoolkrant een must-have is

Gepubliceerd in de rubrieken

Een schoolkrant iets van vroeger? Nee hoor, een schoolkrant is net hét totaalplaatje van de school. De krant zorgt ervoor dat kinderen, leerkrachten en ouders zich betrokken voelen met de school. Zo zijn zowel kind als ouder op de hoogte van alles wat in de school leeft. Het BOSblad van de Dr. Bosschool uit Utrecht is hiervan het levende bewijs. Twee maanden geleden ging de schoolkrant voor het eerst in druk. Maar waarom is een eigen schoolkrant nu juist een must-have? 

maak een eigen schoolkrant - happiedays
De lancering van de nieuwe schoolkrant het BOSblad

Eerste editie van schoolkrant het BOSblad

Een gedrukte krant is nog steeds een belangrijk communicatiemiddel. Dat dacht de ouderredactie van de Dr. Bosschool ook. Er bestond al een schoolblad, maar de redactie wilde graag een nieuwe krant uitgeven die voor iedereen toegankelijk is. Deze krant zou aantrekkelijk, scanbaar en speels zijn. Dit alles werd gerealiseerd door schoolthema’s, interviews, leuke weetjes en puzzels in een kleurrijk geheel te steken. Om de krant af te stemmen op kinderen tussen 4 en 12 jaar, stelden de ouders een kinderredactie samen. Op die manier bepalen de kinderen samen met hun leerkrachten de inhoud van de krant.

Samenwerking met Happiedays en Genscom

Algauw kwam de directie bij Happiedays terecht: een online tool waarmee je gemakkelijk een krant kunt samenstellen. Het Happiedays-team zag met de BOSblad echter een interessante gelegenheid. Happiedays is een brand van Genscom. Voor organisaties die op regelmatige basis iets willen publiceren, voorziet Genscom immers op maat een eigen platform waarop ze hun kranten, posters, folders, magazines, en meer kunnen maken. Het online platform is gelijkaardig aan dat van Happiedays en kan op termijn ook financieel voordeliger zijn.

Genscom ondersteunt de organisaties ook in de opmaak en het drukwerk van de publicaties. Zo kwam ook het ontwerp van de BOSblad tot stand in samenwerking met Genscom. Genscom zette de ideeën van de ouderredactie om in een fris, kleurrijk en speels ontwerp zonder het krant-karakter uit het oog te verliezen. De eerste editie van het BOSblad is een herfsteditie: herfstblaadjes en dieren kleuren vrolijk de nieuwe krant. Bovendien is de krant gedrukt op klimaatneutraal papier, ecologisch dus!

Een enthousiast onthaal

De lancering van het BOSblad werd een knaller. De ingang van de school werd versierd met krantjes en iedereen kreeg een exemplaar van het BOSblad. De reacties waren lovend!

“Wat een briljante en gave schoolkrant”

“Wat een ontzettend mooi blad en mooie happening heeft de school er van gemaakt”

Kinderen, ouders en leerkrachten waren dus aangenaam verrast door de nieuwe krant. Zowel de inhoud als de opmaak viel bij hen in de smaak. De krant blijkt een echte meerwaarde voor de school te betekenen en brengt iedereen dichter bij elkaar.

5 tips voor een leuke schoolkrant

  1. Zet schoolthema’s in de kijker. Kijk ook wat er leeft onder de kinderen.
  2. Interview leerlingen, leerkrachten of eventueel ouders en laat hen aan het woord. Neem foto’s van hen en plaats deze in de krant. De meeste kinderen zullen het leuk vinden als ze zichzelf in de krant zien staan.
  3. Gebruik verschillende rubrieken die in elke editie terugkomen, zoals bijvoorbeeld een liedjesrubriek, boekenrubriek, moppenhoekje, etc.
  4. Plaats een aantal puzzels, raadsels en kleurplaten in de krant. Kinderen doen niets liever dan puzzelen en kleuren. En zo wordt de krant ook nog nuttig gebruikt!
  5. Last but not least: zorg voor een kleurrijke en speelse lay-out! Deze kan je laten verzorgen door Genscom, die een unieke opmaak voor je (school)krant ontwerpt.

Voilà, nu kan je zelf aan de slag om een eigen (school)krant te maken. Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op via info@happiedays.be of koenraad.coppens@genscom.be

Als leerkracht of directie een schoolkrant maken met onze nieuwe actie

Wil je jouw leerlingen graag verrassen met een zelfgemaakt krantje? Happiedays wil alle kleuterjuffen, klastitularissen en directies de kans geven om op een originele en creatieve manier contact te houden met hun leerlingen en ouders. Daarom lanceren wij in samenwerking met Genscom een tijdelijke actie om leerlingen te verrassen met een eigen schoolkrant. Met onze kant-en-klare sjablonen is een schoolkrant maken nooit zo simpel geweest. Wij drukken en verzenden deze individueel of per pak, vanaf 15 exemplaren. En voor slechts €3,5 per krant. Ontdek deze actie op krantjesmaken.be

maak je eigen schoolkrant - Happiedays
Ontdek met onze nieuwe actie hoe je leerlingen kan verrassen met een eigen schoolkrant

Heb je liever meer keuzemogelijkheden? Dan kan je altijd een eigen schoolkrant maken op Happiedays. Ga onmiddellijk aan de slag met onze talrijke krantensjablonen. Dankzij onze gemakkelijke online editor en de vele sjablonen die voor je klaar staan, ga je heel snel aan de slag. Bekijk zeker ook onze blogs, themapagina's, sjablonen en pinterest pagina voor meer creatieve tips en tricks die van jouw verjaardagsfeest een groot succes maken!  Je doet er je leerlingen ongetwijfeld een groot plezier mee!