Hoe worden jouw kranten gemaakt? Een blik achter de schermen bij Happiedays

Heb je altijd al eens willen weten hoe jouw krant gemaakt wordt? In deze blogpost nemen we je mee voor een exclusieve blik achter de schermen bij Happiedays. Je komt te weten welke weg jouw krant aflegt alvorens hij bij jou in de bus valt.

Bestelling verwerken

Van zodra jij klaar bent met het ontwerpen van jouw krant en je die besteld hebt, nemen wij het van je over. Tijdens het opmaken van jouw krant, kon je in de voorbeeldweergave telkens een pdf zien met een lage resolutie. Dit doen we om de snelheid van de online editor zo hoog mogelijk te houden. Bij het bestellen van jouw krant(en), wordt er voor het eerst een pdf van hoge resolutie aangemaakt. Deze pdf wordt gebruikt om te printen.
Nadat jouw bestelling afgerond is, komt de drukklare pdf in een geautomatiseerde flow terecht. Daarbij wordt hij eerst door een fotobewerkingsprogramma gestuurd om de kwaliteit van de foto’s die je gebruikt hebt te optimaliseren. Daarna wordt de krant automatisch doorgestuurd naar de printer.

Krant printen

De rest van het proces vindt plaats in de drukkerij. Daar staat één van de grootste digitale printers ter wereld te wachten om jouw krant(en) te printen. Wanneer de pdf van jouw krant aankomt in de drukkerij, wordt hij automatisch in de wachtrij geplaatst. Alle kranten worden achtereenvolgens geprint op een bobijn papier. Eén bobijn papier is goed voor zo’n 20 km Happiedays-kranten. Deze worden aan een snelheid van ongeveer 127 meter per minuut geprint. Dat zijn heel veel ‘happie’ days per uur!
Aangezien we digitaal printen, is het mogelijk om bestellingen van 1 krant te printen. Ook is er bij het printen van de kranten praktisch geen manuele tussenkomst nodig.

Krant afwerken

Als alle kranten geprint zijn, wordt de bobijn op de afwerklijn geplaatst. Hier wordt het papier eerst nog eens opgewarmd zodat de inkt zeker droog is en vervolgens statisch geladen. Zo zullen de verschillende vellen papier die samen horen, bij elkaar blijven.
Door het papier te snijden en de verschillende vellen bij elkaar te plaatsen worden de kranten uiteindelijk gevormd. Op het einde van de afwerklijn worden de vellen geplooid. De kranten zijn nu helemaal klaar.
Bij het printen werden kleine QR codes toegevoegd in de marges van de krant. Deze worden voortdurend gescand op de afwerklijn. Hierdoor kunnen kranten die ontbreken gedetecteerd worden. Wanneer een krant bijvoorbeeld kapot gaat bij het snijden, wordt hij uit het productieproces gezet. Deze krant zal vervolgens automatisch terug in de wachtrij van de printer komen. Op die manier hebben we de garantie dat elke bestelling geprint en afgewerkt is.

De afwerklijn van Happiedays.
Alle exemplaren worden gescand.

Krant verzenden

De laatste stap in het proces is het verzenden van de krant(en). Voor we de krant(en) verzenden, volgt uiteraard nog een kwaliteitscontrole. We kijken na of elke bestelling het juiste aantal exemplaren bevat, en of de volgorde van de vellen klopt. Afhankelijk van het aantal exemplaren, wordt de bestelling in een envelop of doos gestoken en verzonden.

Nog vragen over ons productieproces? Contacteer ons gerust!