Hoe krijg je je kinderen enthousiast voor carnaval? Met hun eigen carnavalskrant natuurlijk!

Gepubliceerd in de rubrieken

Carnaval is een van de leukste feesten die er zijn! De stoeten, de eetfestijnen, de kostuums, samen uit de bol gaan… het is gewoon één dik feest! Ik wil de traditie van carnaval dan ook levend houden en meegeven aan mijn kinderen. Die zijn nog jong, maar ik zou al graag zo vroeg mogelijk hun enthousiasme voor het carnaval aanwakkeren door hen te tonen hoe leuk carnaval wel kan zijn.

Omdat er bij ons in de buurt geen kindercarnaval wordt georganiseerd, heb ik maar besloten om er zélf een te organiseren, thuis. De kinderen mogen hun vrienden dan uitnodigen: ze dragen leuke kostuums, ze zingen en dansen, en ze verkiezen natuurlijk ook een jeugdprins(es).

De kinderen kijken er altijd superhard naar uit! Maar om het niet enkel op één dag te houden ben ik op zoek gegaan naar een leuke manier om de kinderen ook in aanloop naar het feest volledig in de carnavalssfeer te brengen. En die heb ik gevonden: een jaarlijkse carnavalskrant!

Via vrienden leerde ik Happiedays kennen: een online tool waar je zelf heel gemakkelijk je eigen krant kan samenstellen. Dit was voor mij de perfecte oplossing! Een carnavalskrant leek mij voor kinderen niet alleen een leuk hebbeding, maar ook een heel creatieve manier om de kinderen op een interactieve wijze in de carnavalssfeer te brengen. Het was dan ook een groot succes! De kinderen vonden het ge-wel-dig! Nu maak ik voor carnaval elk jaar opnieuw zo’n krantje, en altijd volgens een vast stramien. Zoals het credo luidt: If it ain’t broke, don’t fix it!

Carnaval fotoreportage

Ik begin mijn carnavalskrantje altijd met een korte fotoreportage van het carnavalsfeestje van het jaar ervoor. Ik verzamel de leukste foto’s van het voorbije kindercarnaval en roep nog wat leuke herinneringen op: Wie was tot jeugdprins(es) verkozen? Wie had het leukste kostuum? Hoe zag de versiering eruit? Hoe hard werd er toen gedanst? Met deze leuke foto’s komen de kinderen direct in de carnavalssfeer, en staan ze al te poppelen om te feesten!

Prinsenbal en jeugdprins(es) verkiezingen

Ik had besloten om van mijn kindercarnaval ook een prinsenbal te maken. En dus moet er ook een jeugdprins(es) worden verkozen. Ik wijd dus ook een deel van mijn carnavalskrant aan de voorstelling van de kandidaten. De kinderen mogen zichzelf dan kort voorstellen en zeggen waarom zij denken dat zij de geschikte kandidaat zijn en daarom tot jeugdprins(es) verkozen moeten worden.

De kinderen weten ook dat deze ‘theoretische proef’ doorweegt op de beslissing van de jury (mama’s en papa’s) - al moeten enkele praktische proeven (wie het mooiste een liedje kan zingen, wie het knapste kledij draagt, …) de uiteindelijke winnaar nog uitwijzen.

Carnavalsliedjes en mopjes

Met carnaval moet er vooral gedanst en gelachen worden! Daarom zijn er in mijn carnavalskrant altijd een heleboel leuke liedjes terug te vinden. Van K3 tot Kabouter Plop, van Kapitein Winokio tot André Hazes Jr.: alle leuke feestliedjes van de kinderen maken kans om in de carnavalskrant te verschijnen. Deze liedjes maken dan ook deel van de praktische proeven van de jeugdprins(es) verkiezingen, dus kunnen de kinderen al goed op voorhand beginnen oefenen.

Er staan in mijn carnavalskrant ook altijd veel mopjes. Ik zoek deze soms zelf op, maar ik vraag ook aan de kinderen of ze leuke moppen kennen. Die vinden het dan weer geweldig om hun mop te zien staan in hun eigen carnavalskrantje.

Carnavalsmasker en kleurplaten

Carnaval gaat gepaard met gekke feestkledij en ludieke kostuums. En maskers horen hier natuurlijk ook bij! Daarom plaats ik op de laatste pagina van mijn carnavalskrant telkens een kleurplaat van een masker die de kinderen kunnen inkleuren en uitknippen. Voor elk carnavalskrantje heb ik een ander masker: een clown, een konijn, een beer, een aapje, een eenhoorn… De kinderen knippen deze uit, ik verbind er een koordje aan en ziezo: de carnavalsmaskers zijn klaar!

Buiten een carnavalsmasker voeg ik altijd nog een paar extra kleurplaten toe aan mijn carnavalskrant. Je vindt heel makkelijk kleurenplaten terug die speciaal voor carnaval gemaakt zijn. Ik moedig de kinderen ook aan om hun fantasie de vrije loop de geven bij het inkleuren: hoe gekker, hoe beter met carnaval natuurlijk!

Happiedays maak je eigen krant carnaval
Voeg een carnavalsmasker toe aan jouw krantje
Happiedays maak je eigen krant carnaval
Geflitst! Met een fotoreportage worden de leukste kostuums nog eens in de verf gezet
Happiedays maak je eigen krant carnaval
Een grappige carnavalsmop kunnen de kinderen ook wel appreciëren
Happiedays maak je eigen krant carnaval
Laat fantasie de vrij loop met de gekste carnaval kleurplaten

Mijn carnavalskrant is een echte hit bij mijn kinderen! Ze nemen hun krantje ook graag mee naar school om aan hun vrienden te tonen. Ik moet dan ook elk jaar een paar exemplaren extra bestellen voor bijkomede feestvierders. En dat is heel leuk om te zien! Met de carnavalskrant hou ik de carnavalssfeer levend bij mijn kinderen en hun vrienden. Zo kunnen we allemaal samen genieten van dit mooi feest!