Schoolkrant

maak een eigen schoolkrant - Happeidays

 

Joehoe, leerkrachten en directies! Stuur jullie leerlingen een zelfgemaakt schoolkrantje!

Al gedacht aan een toffe krant vol verhalen, opdrachtjes en tips en tricks voor een leuke afsluiter of heropstart van het schooljaar? Met krantjesmaken.be lanceren wij een actie die scholen en leerkrachten de kans geven om leerlingen te verrassen met een zelfgemaakt krantje. Met onze kant-en-klare sjablonen is een school- of klaskrant maken nooit zo simpel geweest. Wij drukken en verzenden deze individueel of per pak, vanaf 15 exemplaren. En voor slechts €3,5 per krant, verzending inbegrepen!

Een schoolkrant voor het begin van het schooljaar

Na een deugddoende vakantie is het weer zo ver: het nieuwe schooljaar staat voor de deur! Voor sommige leerlingen kan de start van het schooljaar wat moeilijker verlopen. Ze komen terecht in een nieuwe klas, zonder hun vertrouwde juf of meester, met een hoop nieuwe klasgenoten, een ander lespakket, nieuwe afspraken en regels, en noem maar op. Om die leerlingen gerust te stellen kan je gebruik maken van een klaskrant. Het is een originele manier om als leerkracht kennis te maken met je nieuwe leerlingen, en omgekeerd. In een klaskrant kan je zowel praktische informatie verzamelen als de interactie tussen leerlingen onderling stimuleren.

schoolkrant maken - Happiedays

Wat kan er allemaal in jouw klaskrant?

  • Een kennismaking – Laat je leerlingen kennis maken met elkaar en met hun nieuwe juf of meester. Vertel wat over jezelf en over je hobby’s. Aan de hand van spelletjes kunnen de kinderen elkaar en de klastitularis beter kennen. We hebben al enkele spelletjes voor jullie bedacht en die staan klaar in het ontwerp ‘Begin schooljaar’.
  • Een overzicht van de klas –  Toon de leerlingen hoe de klas eruit ziet door gebruik te maken van enkele foto’s of een plattegrond. Wat is er nieuw dit schooljaar in de klas? Welke boeken zijn er en welke spelletjes? Als je de klaskrant pas na één of enkele weken aan je leerlingen geeft kan je er een spelletje van maken, waarbij de leerlingen de verschillende zaken uit de klas moeten verbinden met de juiste plaats in de klas.
schoolkrant maken online - Happiedays
  • Enkele praktische afspraken – Je kan aan je leerlingen een overzicht geven van wat er wel en niet mag op school en in de klas. Wanneer de meester of juf bijvoorbeeld zijn of haar hand opsteekt moet het stil zijn. Ongetwijfeld zijn er op jullie school ook duidelijke regels rond pesten. Deze kan je hierbij vermelden. Al deze afspraken en regels kan je ook op een leuke en interactieve manier naar je leerlingen overbrengen door in je krant gebruik te maken van allerlei foto’s en symbolen. Muisstil kan je bijvoorbeeld weergeven zoals de foto hiernaast.
  • Informatie voor ouders en leerlingen – Laat je leerlingen en hun ouders enkele zaken weten bij het begin van het schooljaar. Hier geef je een overzicht van de geplande schoolactiviteiten in de schoolkalender, de pedagogische studiedagen, de schoolvakanties,… Vermeld hier ook jouw contactgegevens zodat de ouders niet ver hoeven te zoeken bij vragen of problemen.
  • Lijst van schoolbenodigdheden – Wat moeten de leerlingen elke dag meehebben in hun boekentas? En welke zaken zijn niet toegelaten op school of in de klas? Met een mooi overzicht van schoolbenodigdheden zal er zeker niemand iets vergeten! Vermeld hierbij ook wat er in de schooletui moet zitten, en welke knutselmaterialen er dit jaar nodig zullen zijn. Wanneer je graag zou willen dat de leerlingen of hun ouders thuis bepaalde dingen beginnen sparen om later mee te knutselen, kan je dit hier zeker ook bijplaatsen!
  • Lesinhoud en uurrooster – Dompel je leerlingen onder in het nieuwe lespakket en laat ze kennismaken met wat ze dit schooljaar zullen leren. Toon ze ook wat jullie dit schooljaar gaan knutselen, en in welk kader jullie op schooluitstap gaan. Wordt er dit jaar gewerkt met een vast uurrooster? Geef het dan zeker mee in de klaskrant, want dit kan voor de leerlingen een goede houvast bieden.
klaskrant maken online - Happiedays
  • Veilig naar school – Zonder twijfel beschikt jouw school over een bepaald verkeersbeleid. Vermeld de belangrijkste zaken uit dat verkeersbeleid in je klaskrant. Een aantal veilig routes naar school kunnen hier worden weergegeven. De regels over het dragen van een fietshelm en een fluohesje kan je hier nog eens herhalen, en je kan je leerlingen enkele tips geven om veilig naar school te komen.
  • Spelletjes in de klaskrant – Het is zeker aangewezen om enkele spelletjes in de klaskrant te plaatsen. Op die manier wordt het voor de leerlingen een echt plezier om de krant te lezen! Denk maar aan een kruiswoordraadsel met een herhaling van de leerstof van vorig schooljaar, een woordzoeker, zoek de 7 verschillen, de juiste zaken verbinden met elkaar (bijvoorbeeld de leerlingen verbinden met de juiste hobby), enzovoort. 

Een schoolkrant voor het einde van het schooljaar

Ook voor het einde van het schooljaar is een eigen schoolkrant maken een hartstikke leuk idee. Je kan op Happiedays een account aanmaken voor de school waar alle leerkrachten samen of apart kranten kunnen creëren. Een gezamenlijke schoolkrant of een krant voor elk (leer)jaar of elke klas? Alles kan! Met Happiedays is het heel eenvoudig om kranten te personaliseren. Op die manier verhoogt de betrokkenheid van de lezers én versterk je de band met de leerlingen.

Verras en bedank je leerlingen 

Bedanken de leerlingen voor hun inzet van het afgelopen schooljaar en blik even terug op de leuke tijd die jullie samen hadden. Met enkele foto’s en wat zelfgeschreven teksten maak je een unieke schoolkrant die een mooie herinnering vormt voor alle leerlingen en hun ouders. In zo een schoolkrant kan je bovendien al heel wat informatie kwijt over het volgende schooljaar. Welke klasuitstappen staan er op het programma? Wanneer zijn de pedagogische studiedagen? Hoe zullen de (her)inschrijvingen verlopen? Wanneer is het schoolfeest? Enzovoort. Al deze info kan je kwijt in je gepersonaliseerde schoolkrant. De ervaring leert dat een informerende brief bij velen al snel bij het papier belandt.

Ontwerp een origineel jaarboek

Op het einde van het schooljaar gaan heel wat scholen aan de slag met het opstellen van een jaarboek. Dit is een leuke manier om de mooiste momenten van het afgelopen schooljaar te bundelen, en ervoor te zorgen dat deze voor altijd bewaard blijven. Een originele manier om het jaarboek samen te stellen is in de vorm van een schoolkrant. Het is iets uniek waar leerlingen en leerkrachten vaak naar terug zullen grijpen. Een leuk aandenken aan een onvergetelijk schooljaar!

Maak een origineel afschiedscadeau

Op het einde van juni luidt nemen de leerlingen ook afscheid van hun juf of meester die hen het afgelopen schooljaar weer heel wat bijgebracht heeft. Vaak brengen leerlingen dan een cadeautje mee om hun leerkracht te bedanken. Een persoonlijk geschenk is al altijd de beste manier om te scoren. Je kan jouw juf of meester bijvoorbeeld verrassen met een unieke klaskrant. Eén mooie foto van de leerkracht volstaat voor een schitterende gepersonaliseerde klaskrant! Verder kan je de krant aanvullen met teksten en foto’s van je eigen kind. Plaats de leukste momenten van het afgelopen schooljaar op een rijtje, enkele leuke foto’s en bedank de leerkracht uitbundig. Zo heb je meteen het meest originele geschenk voor de juf of meester.

schoolkrant maken online - happiedays

Een schoolkrant maken met Happiedays

Met Happiedays maak je snel een eigen klaskrant. Het is een eenvoudige én leuke manier om je eigen geschenkje of aandenken te maken. Het redactieteam dat bestaat uit leerkrachten en/of leerlingen kunnen via een gebruiksvriendelijke online editor de krant samenstellen. Je hebt helemaal geen kennis van grafische programma’s nodig om een schoolkrant op te maken via Happiedays. Er staan al enkele ontwerpen voor je klaar, maar je kan uiteraard ook starten van een blanco ontwerp. Kies maar wat het beste aansluit bij de huisstijl van je school, en voeg daarna je eigen teksten, foto’s en misschien ook wel interviews toe in de schoolkrant.