Maak een krant voor het begin van het schooljaar

maak een eigen schoolkrant - Happiedays

 

Joehoe, leerkrachten en directies! Stuur jullie leerlingen een zelfgemaakt schoolkrantje!

Al gedacht aan een toffe krant vol verhalen, opdrachtjes en tips en tricks voor een leuke afsluiter of heropstart van het schooljaar? Met krantjesmaken.be lanceren wij een actie die scholen en leerkrachten de kans geven om leerlingen te verrassen met een zelfgemaakt krantje. Met onze kant-en-klare sjablonen is een school- of klaskrant maken nooit zo simpel geweest. Wij drukken en verzenden deze individueel of per pak, vanaf 15 exemplaren. En voor slechts €3,5 per krant, verzending inbegrepen!

Klaskrant - terug naar school

Na een deugddoende vakantie is het weer zo ver: het nieuwe schooljaar staat voor de deur! Voor sommige leerlingen kan de start van het schooljaar wat moeilijker verlopen. Ze komen terecht in een nieuwe klas, zonder hun vertrouwde juf of meester, met een hoop nieuwe klasgenoten, een ander lespakket, nieuwe afspraken en regels, en noem maar op. Om die leerlingen gerust te stellen kan je gebruik maken van een klaskrant. Het is een originele manier om als leerkracht kennis te maken met je nieuwe leerlingen, en omgekeerd. In een klaskrant kan je zowel praktische informatie verzamelen als de interactie tussen leerlingen onderling stimuleren.

terug naar school
nieuwe leerlingen verwelkomen klaskrant

Wat kan er allemaal in jouw klaskrant?

  • Een kennismaking – Laat je leerlingen kennis maken met elkaar en met hun nieuwe juf of meester. Vertel wat over jezelf en over je hobby’s. Aan de hand van spelletjes kunnen de kinderen elkaar en de klastitularis beter kennen. We hebben al enkele spelletjes voor jullie bedacht en die staan klaar in het ontwerp ‘Begin schooljaar’.
  • Een overzicht van de klas –  Toon de leerlingen hoe de klas eruit ziet door gebruik te maken van enkele foto’s of een plattegrond. Wat is er nieuw dit schooljaar in de klas? Welke boeken zijn er en welke spelletjes? Als je de klaskrant pas na één of enkele weken aan je leerlingen geeft kan je er een spelletje van maken, waarbij de leerlingen de verschillende zaken uit de klas moeten verbinden met de juiste plaats in de klas.
  • Enkele praktische afspraken – Je kan aan je leerlingen een overzicht geven van wat er wel en niet mag op school en in de klas. Wanneer de meester of juf bijvoorbeeld zijn of haar hand opsteekt moet het stil zijn. Ongetwijfeld zijn er op jullie school ook duidelijke regels rond pesten. Deze kan je hierbij vermelden. Al deze afspraken en regels kan je ook op een leuke en interactieve manier naar je leerlingen overbrengen door in je krant gebruik te maken van allerlei foto’s en symbolen. Muisstil kan je bijvoorbeeld weergeven zoals de foto hiernaast.
  • Informatie voor ouders en leerlingen – Laat je leerlingen en hun ouders enkele zaken weten bij het begin van het schooljaar. Hier geef je een overzicht van de geplande schoolactiviteiten in de schoolkalender, de pedagogische studiedagen, de schoolvakanties,… Vermeld hier ook jouw contactgegevens zodat de ouders niet ver hoeven te zoeken bij vragen of problemen.
  • Lijst van schoolbenodigdheden – Wat moeten de leerlingen elke dag meehebben in hun boekentas? En welke zaken zijn niet toegelaten op school of in de klas? Met een mooi overzicht van schoolbenodigdheden zal er zeker niemand iets vergeten! Vermeld hierbij ook wat er in de schooletui moet zitten, en welke knutselmaterialen er dit jaar nodig zullen zijn. Wanneer je graag zou willen dat de leerlingen of hun ouders thuis bepaalde dingen beginnen sparen om later mee te knutselen, kan je dit hier zeker ook bijplaatsen!
  • Lesinhoud en uurrooster – Dompel je leerlingen onder in het nieuwe lespakket en laat ze kennismaken met wat ze dit schooljaar zullen leren. Toon ze ook wat jullie dit schooljaar gaan knutselen, en in welk kader jullie op schooluitstap gaan. Wordt er dit jaar gewerkt met een vast uurrooster? Geef het dan zeker mee in de klaskrant, want dit kan voor de leerlingen een goede houvast bieden.
schoolbenodigdheden klaskrant
leuke spelletjes klaskrant
  • Veilig naar school – Zonder twijfel beschikt jouw school over een bepaald verkeersbeleid. Vermeld de belangrijkste zaken uit dat verkeersbeleid in je klaskrant. Een aantal veilig routes naar school kunnen hier worden weergegeven. De regels over het dragen van een fietshelm en een fluohesje kan je hier nog eens herhalen, en je kan je leerlingen enkele tips geven om veilig naar school te komen.
  • Spelletjes in de klaskrant – Het is zeker aangewezen om enkele spelletjes in de klaskrant te plaatsen. Op die manier wordt het voor de leerlingen een echt plezier om de krant te lezen! Er zijn tal van mogelijkheden voor spelletjes in de klaskrant. Denk maar aan een kruiswoordraadsel met een herhaling van de leerstof van vorig schooljaar, een woordzoeker, zoek de 7 verschillen, de juiste zaken verbinden met elkaar (bijvoorbeeld de leerlingen verbinden met de juiste hobby), enzovoort. Heb je niet zo veel inspiratie voor het bedenken van die spelletjes? Ga dan maar eens op zoek in Google naar ‘kruiswoordraadsel maken’ of ‘woordzoeker maken’.